Икона на Божията Майка „Неизгаряща Къпина“

Икона на Божията Майка „Неизгаряща Къпина“

Празнува се на 4/17 септември.

Древният Синай.

Като гледаш от върха му към причудливо изваяните мощни тъмночервени, обгорени от Божествения огън скали, започваш да разбираш онова велико u страшно, наистина космическо събитие, имащо извънвременно значение.

Именно тук пророк Моисей е получил от Бога скрижалите на Завета и пак тук недалеч от Синай, близо до планината Хорив, е видял горящия и неизгарящ къпинов храст и е чул Божия глас, който предсказал раждането на Христос.

Самата земя е увековечила в скалата спомена за това съдбоносно събитие – хиляди поклонници намират камъни с кристално изображение на клонки от този храст. Наблизо, в подножието на Синай, е разположен най-красивият манастир в света „Св. Екатерина“, основан през VI век. Нито Мохамед, нито арабските халифи, нито Наполеон са се опитвали да го разрушат. Той никога не е бил закриван и ето, тази свещ на светото Православие гори вече петнадесет века, гори и не изгаря.

Олтарът на съборния храм на манастира е разположен точно над корените на същата неизгаряща къпина. Зад олтара е параклисът „Неизгаряща къпина“. Хиляди поклонници се стичат тук, за да се поклонят на светините. Недалеч, в градината, от същата издънка е израснал нов мощен храст. Тук, в египетската пустиня, са се съединили предобразът и сбъдналото се пророчество.

Къпиновият храст е станал един от старозаветните предобрази на Божията Майка. Къпината гори и не изгаря – Девицата ражда и си остава Приснодева; родилата се на грешната земя Сама вечно остава Пречиста. Иконата „Неизгаряща къпина“ наистина е с космическо звучене. Тя обобщава православната представа за Пресветата Богородица – Църквата – София в цялата красота на нейното извънвременно и вселенско значение.

Композицията на иконата е образувана от две четириъгълни звезди, поставени една върху друга, в центъра на които в медальон са изобразени Божията Майка с Младенеца Христос в архиерейски одежди. На гърдите на Пречистата са разположени символични изображения: стълба (видението на свети патриарх Иаков за стълбата, изправена на земята, а върхът й стига до небето (Бит. 28:12) – като предобраз на Божията Майка) и дворец. В лъчите на първата звезда, която е синя, са изобразени ангели – господарите на стихиите, а в лъчите на огненочервената звезда – символите на светите евангелисти: ангел (Матей), орел (Иоан), телец (Лука) и лъв (Марк), споменати в Откровението. Около звездите в двувенчелистни облаци са изобразени ангели – духове на премъдрост, разум, страх и благочестие; Архангелите: Гавриил с клончето на Благовещението, Михаил с жезъл, Рафаил с алабастров съд, Уриил с огнен меч, Селатиил с кадилница, Варахиил с лозов грозд – символ на Кръвта на Спасителя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *