Икона на Божията Майка „Радост на всички скърбящи“

Икона на Божията Майка „Радост на всички скърбящи“

Празнува се на 24 октомври/6 ноември.

На иконата Пресвета Богородица се изобразява в цял ръст, обикновено със скиптър в дясната ръка и с Младенеца на лявата, но понякога и без Него, с разперени ръце като на забележителната „Радост на всички скърбящи“ (с монетите), заобиколена от падащи коленопреклонно пред Нея бедстващи християни и от изпратени за премахване на скърбите им Ангели, сочещи към Приснодевата – Извора на непресъхваща и всепобеждаваща радост. На различните копия облеклото на Пречистата е различно. Тя е изобразявана ту в слава с корона на главата и с царска багреница, ту с обичайното за земните й дни наметало и дълга бяла дреха.

Както разказва старинната църковна летопис, през 7196 година след сътворението на света (1648 година след Рождество Христово) измъчваната от огромна незарастваща рана в хълбока вдовица Евфимия Акиниева, родна сестра на патриарх Иоаким, като се отчаяла и не се надявала да получи изцеление от лекарите, викнала към Пречистата и внезапно чула глас:

– Евфимия, защо не прибягваш в скръбта си към общата Изцелителка на всички?

– А къде да намеря Тази Изцелителка? – смирено попитала болната.

И тогава гласът й заповядал да се обърне към свещеника „от боголепния храм „Преображение на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос и преподобни Варлаам Хутински, новгородски чудотворец“, който се намира на „Болъшая Ордынка“ в Москва, и да вземе той „от лявата страна, където обикновено застават жените“, икона на Пречистата и да отслужи пред нея молебен с водосвет. Като изпълнила незабавно всичко това, Евфимия получила изцеление. Така станало първото чудо от „иконата на Пресветата наша Владичица Богородица и Приснодева Мария, която се нарича „Радост на всички скърбящи“, а самият храм – с името, с което се нарича и досега – Скорбящински (макар главният му престол да е осветен в чест на Преображение Господне). Всяка събота тук се извършва молебен пред чудотворната икона, която през последните години яви нов благодатен дар на изцеление на страдащи от алкохолизъм и наркомания. Всеки век си има свои скърби – не отминава само даряваната от Застъпницата радост на изцелението.

Освен храма на „Большая Ордынка“, в първопрестолния град сега действат още четири енорийски храма, посветени на иконата „Радост на всички скърбящи“.

За разлика от московчани православните християни от града на Нева са били уверени, че първоявеният образ на чудотворната икона е бил докаран в новата столица през 1711 година от сестрата на Петър I княгиня Наталия Алексеевна и с течение на времето се е озовал в Скорбященската църква на „Шпалерная улица“ . На чудо от тази икона е било приписвано прекратяването на развилнялата се по времето на Екатерина II епидемия от вариола.

В началото на ХХ век църковните историци са се затруднявали да отговорят коя от двете икони – на „Большая Ордынка“ в Москва или на „Шпалерная“ в Санкт Петербург – е първата икона. Но ако се съди по това, че петербургската икона е нарисувана на кипарисова дъска върху грундирано платно, тя е по-късна от московската.

С течение на времето и Санкт Петербург придобил своя икона „Радост на всички скърбящи“, която е специфичен композиционен тип – така наречената „Богородица с монетите“. Преди много години живеещите в крайградското село Клочка (сега този район около Стъкларския завод отдавна е влязъл в чертите на Петербург) търговци Куракини намерили на брега икона на Пресвета Богородица, донесена от вълните на Нева. След няколко поколения техни наследници подарили семейната светиня на параклиса в Стъкларския завод.

На 23 юли 1888 година над невските брегове се разразила страшна буря. Удар от мълния опожарил и изпепелил вътрешните стени на параклиса заедно с всички икони и разхвърлял монетите от дискоса за подаяния. Оцеляла само една икона, при което от лика на Пречистата паднали по-късните надписи, а дванадесет медни монети от дискоса били забити с нечовешка сила в дъската на иконата. Оттогава новата чудотворна икона получила народното име „Пресвета Богородица (с монетите)“. На следващия ден към параклиса потекли потоци богомолци, започнали и вече не престанали чудесни изцеления.

Сега тази чудотворна икона се намира в Троицкия храм „Кулич и пасха“ .

На петербургския вариант Пречистата се изобразява с разперени ръце, с наклонен наляво лик, дрехите й са яркочервени, а горните – тъмносини, главата е забрадена с бяла кърпа, без царска корона. Високо в облаците е благославящият Спасител, наоколо има Ангели, страдащи, зелени клонки и задължителните дванадесет монети.

Стихира, глас 2,

която  се пее на молебен вместо тропар

  Пречиста, Ти си радост на всички скърбящи, Застъпница на обидените, Кърмителка на гладните, Утешение на странниците, Пристанище на обуреваемите, Посещение на болните, Покров и Застъпница на немощните, Жезъл на старостта, Майко на Всевишния Бог, побързай, молим Те, да спасиш Твоите раби.

Молитва

   О, Пресвета и Преблагословена Дево, Владичице Богородице! Погледни с милостивия Си поглед към нас, които стоим пред светата Ти икона и Ти се молим с умиление. Вдигни ни от дълбочината на греха, просвети ума ни, помрачен от страстите, и излекувай раните на душите и телата ни. Защото нямаме друга помощ, нямаме друга надежда, освен Теб, Владичице. Ти знаеш всичките ни немощи и съгрешения, към Теб прибягваме и Те призоваваме: не ни изоставяй с Твоята небесна помощ, но винаги се застъпвай за нас и по Твоето неизказано милосърдие и щедрости спаси и помилуй нас, погиващите. Дари ни поправяне от греховния живот и ни избави от скърби, беди и болести, от внезапна смърт, от ада и от вечните мъки. Защото Ти, Царице и Владичице, си бърза Помощница и Застъпница за всички, които прибягват към Теб, и крепко Прибежище на каещите се грешници. Затова, Преблага и Всенепорочна Дево, подай ни християнски, мирен и непосрамващ край на нашия живот и ни удостой по Твоето ходатайство да се вселим в небесните обители, където непрестанният глас на празнуващите с радост прославя Пресветата Троица – Отца и Сина, и Светия Дух, сега и винаги, и във вечните векове. Амин.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *