Сказание за чудотворната икона на Божията Майка, наречена „Утешение в скърби и печали“

Сказание за чудотворната икона на Божията Майка, наречена „Утешение в скърби и печали“, намираща се в руския скит „Св. апостол Андрей Първозвани“

 

Кога и къде е нарисувана иконата „Утешение в скърби и печали“ е неизвестно. Най-старите исторически сведения за нея датират от първата или втората четвърт на XVII век. Съществува предание, че някога тази икона е принадлежала на цариградския патриарх Анастасий, живял през XVII век. Когато светейшият патриарх Атанасий се оттеглил на покой в построената от него на Света Гора келия (в землището на свещения манастир „Ватопед“), донесъл със себе си и светата икона „Утешение в скърби и печали“. След известно време той напуснал родния Изток и се преселил в Русия — и светата икона го съпътствала и тук. След смъртта му (патриарх Атанасий починал през 1654 година в Преображенския манастир в град Лубен, Полтавска губерния, където почиват мощите му) тази света икона е била върната във „Ватопед“, където и пребивавала около 200 години — до 22 октомври 1849 година. На този паметен ден живеещият тогава на покой в Света Гора Адрианополски митрополит Григорий открил светогорския скит „Св. Андрей“, при което поставил за игумен неговия основател иеромонах Висарион и му връчил като благословение от „Ватопед“ иконата на Божията Майка „Утешение в скърби и печали“. Оттогава светата икона пребивавала неотлъчно в килията на игумена Висарион до смъртта му, настъпила на 12 април 1862 година. Преди кончината си той благословил събралите се в килията му братя от скита със светата икона с думите:

– Нека тя ви бъде отрада и утешение в скърби и печали.

Думите на благочестивия старец не пропуснали да се изпълнят. Освен това светата икона станала утешение не само за светогорските братя, но и за Русия, където е била изпращана неведнъж заедно с други светини за събиране на милостиня за Андреевския скит. Първото чудо от нея станало на 19 ноември 1869 година в град Слободск, Вятска губерния, където след усърдна молитва пред иконата се развързал езикът на сина на свещеника В. Н. Неволин, който в продължение нa шест години бил лишен от глас и дар слово. Милостите, явени от Божията Майка чрез тази Нейна света икона, се прославят в най-затънтените и отдалечени кътчета на Русия. Сега (през 1902 г. – б. пр.) светата икона се намира в Санкт Петербург в храма „Благовещение на Пресвета Богородица“, в метоха на староатонския Андреевски скит на „Пески“. А в съборния храм „Утешение в скърби и печали“ в скита „Св. Андрей“ на Света Гора се намира точно нейно копие. Тази света икона представлява трикрилен триптих (по образец на древнохристиянските диптихи). Иконата е с размери 43 см височина и 31 см широчина. Иконата на Пресвета Богородица представлява главната част на триптиха, а на вратичките са изобразени светите великомъченици Георги и Димитър Солунски на коне, светителите Спиридон Тримитунтски и Николай Мирликийски чудотворци. На самата икона отдолу са изобразени свети Антоний Велики, Евтимий Велики, Сава Освещени и преподобни Онуфрий; а от двете страни на Божията Майка – свети Иоан Предтеча и свети апостол и евангелист Иоан Богослов. В иконата се съхраняват частици от светите мощи на първомъченик архидякон Стефан, преподобни Григорий Синаит, преподобномъченик Михаил – от числото на избитите в Лаврата на свети Сава Освещени, на новите преподобномъченици Игнатий, Евтимий и Акакий Атонски. Стилът на византийската иконопис и всички иконографски черти говорят за многовековната древност на иконата. С усърдието на боголюбиви дарители светата икона е украсена с няколко обкова, единият от които е златен със скъпоценни камъни.

Празникът в чест на чудотворната икона „Утешение в скърби и печали“ се извършва на 19 ноември.

 

Тропар

 Премахни страданията на многовъздишащата ми душа, Ти, Която си премахнала всяка сълза от лицето на земята.

Кондак

Не ме поверявай на човешка закрила, Пресвета Владичице, а приеми молението ми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *